Professioneel mentorschap

KoolCare is een bureau voor professioneel mentorschap

Soms kunnen mensen hun persoonlijke zaken niet goed meer regelen. Dat wordt meestal veroorzaakt door problemen met de lichamelijke of de geestelijke gezondheid. In zulke gevallen biedt een professionele mentor uitkomst. Hij of zij wordt door de rechtbank aangesteld om iemand te beschermen die niet goed kan beslissen over zijn verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding. De mentor ondersteunt de cliënt bij de dingen die hij of zij zelf kan. En regelt de zaken die de cliënt zelf niet aankan in nauw overleg.

De taken en plichten van een mentor

Wat voor taken en verplichtingen heeft een professionele mentor zoal?

  • De mentor regelt samen met zorgverleners en behandelaars de zorg voor de cliënt.
  • De mentor onderhoudt persoonlijk contact met de cliënt. Zo weten zij van elkaar hoe het gaat.
  • Tijdens gesprekken met zorgverleners, behandelaars en instellingen ondersteunt de mentor de cliënt en vertegenwoordigt hem of haar waar dat nodig is.
  • Als de cliënt niet de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft, komt de professionele mentor in actie om de situatie te verbeteren.
  • Als de cliënt in een situatie terechtkomt die niet goed voor hem of haar is, grijpt de mentor in. Dat is bijvoorbeeld aan de orde als de gezondheid achteruitgaat of als zelfstandig wonen niet goed meer lukt.
  • De mentor moet elk jaar verslag doen aan de kantonrechter over het verloop van het mentorschap. Het kan ook gebeuren dat de rechter om een evaluatie over een periode van vijf jaar vraagt. En als het mentorschap eindigt, verwacht de kantonrechter ook een verslag van de mentor. Al deze verslagen zijn bedoeld om voor de best mogelijke begeleiding voor de cliënt te zorgen.

De mentor mag geen financiën regelen voor de cliënt, want dat is het terrein van de bewindvoerder of curatorEen professionele mentor doet z’n werk te allen tijde met respect voor de levensovertuiging, de culturele achtergrond en de godsdienst van de cliënt.

Voorbeeld uit de praktijk

Meneer Janssen (zijn naam is fictief) had beginnende dementie, maar kon desondanks zelfstandig blijven wonen. Dankzij behulpzame familieleden en zorgverleners kon dat lang zo blijven, tot de dementie verergerde en zich verscheidene onveilige situaties voordeden. Hij kwam in een verzorgingstehuis terecht. Daardoor werd de hulp die hij thuis kreeg, overgenomen door de professionals in het verzorgingstehuis.

 

Wat meneer Janssen toen nodig had, was meer dan de dagelijkse verzorging die het verzorgingstehuis kon bieden. Omdat zijn dementie verder toenam, kon hij steeds moeilijker besluiten over de kwaliteit van zijn leven. Daarom kreeg hij de hulp van een professioneel mentor.

 

Samen met deze mentor bespreekt hij sindsdien wat er nodig is voor een gelukkig leven in het verzorgingstehuis. Samen hebben ze een vertrouwensband opgebouwd, zodat hij zijn zorgen kan delen. Hij kan er nu op vertrouwen, dat er goed voor hem wordt gezorgd.

 

Wil je meer weten over de werkwijze van KoolCare? Klik dan hier.

Een vrijblijvend gesprek inplannen?

Vul hier het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.